Как да изберем преносим компютър?

Избора на лаптоп (преносим компютър) може да се окаже доста трудна задача и решението зависи от това за какво ще го използвате. Подготвили сме раздел за всеки основен компонент, за който трябва да сте информирани, когато търсите следващия си преносим компютър. 

Лаптопи втора употреба HP

Windows, Mac, Linux, Android или Chrome OS?

Ако в една стая със системни администратори попитате, с каква операционна система, трябва да бъде новият ви лаптоп, ще започне разгорещен дебат, който ще продължи дълго време, но никой няма да спечели (въпреки, че всеки ще твърди, че е прав).

Всички операционни системи имат своите добри и лоши страни, но определящо е за какво ви трябва. 

MacOS на Apple работи само на компютри на Apple, а iPadOS работи само на iPad, като те са съвместими и с другите операционни системи на Apple: iOS (iPhones), tvOS (Apple TV) и watchOS ( Apple Watch). 

Chrome OS работи на лаптопи, настолни компютри и мини компютри, които са специално проектирани за тази Linux базирана операционна система. Обикновено със сравнително лека конфигурация, която е предназначена да бъде свързана с интернет през повечето време. 

Windows на Microsoft има няколко версии като Home е потребителската версия, а Pro за корпоративни потребители. Windows в S режим за лаптопи, целящи да бъдат алтернатива на Chromebook.

В наши дни Windows и Chrome OS имат по-висока степен на оперативна съвместимост с Android, макар и не в същата степен като Apple.

Ако сте фен/ка на Windows и Chrome OS, лаптопът HP ProBook 640 G4, може да е идеален за вас!

Android също надраства корените си и се разглежда като самостоятелна операционна система за таблети, най-вече Samsung и Lenovo.

Какво да гледате в един лаптоп? CPU (централен процесор)

Броят на ядрата в процесора, процесорната мощ и цената са добър показател за общото ниво на мощността на процесора. Преносимите компютри обикновено използват процесори с ниска консумация на енергия за по-добър живот на батерията. Бъдете внимателни при сравняването на процесорите на Intel с процесорите на AMD, тъй като данните за скоростта не могат да се сравнят пряко.

Същото важи и за моделите на всяка марка – например Intel Core i3, i5, i7 и i9. Всяка серия е с по-висока производителност от предходната, дори при същата  работна честота в GHz. Всяко ново поколение процесори обикновено е по-бързо от предишното, дори при същата честота на чипа. По тази логика, можете да очаквате процесор от 2,4 GHz 12-то поколение да бъде по-бърз от процесор от 2,4 GHz 11-то или по-ранно поколение.

RAM (памет с произволен достъп)

Недостигът на оперативна памет ще забави компютъра! Особено забележимо е когато стартирате едновременно няколко програми, използвате повече табове на уеб браузъра или работите с “по-тежки” специализирани приложения за обработка на изображения, например. Стремете се към минимум 4 GB! В идеалния случай поне 8 GB при лаптопи за общо ползване и 16 GB или повече за модели от висок клас. Не пестете от RAM при покупка, тъй като има вероятност да не може да я увеличите по-късно.

Ако си търсите лаптоп с 16 GB RAM, силно ви препоръчваме DELL Latitude E7240.

Качество на екрана

Малък екран означава по-малък лаптоп, който обикновено ще бъде по-лек. По-големите екрани са по-добри за графики, игри или гледане на филми. Независимо от физическия размер, много лаптопи с по-ниска цена имат екрани с относително ниска разделителна способност от 1366 x 768 пиксела.  Повечето лаптопи от среден клас имат екран с най-малко Full HD (1920 x 1080 пиксела). Екраните с по-висока разделителна способност са за лаптопите от по-висок клас. Няколко важни характеристики на екраните, които е хубаво да има един преносим компютър – 1920×1080 Full HD 16:9, IPS, 14″.

Ако си търсите лаптоп с разделителна способност на екрана от 1920 х 1080 пиксела, силно ви препоръчваме Dell Latitude E7470.

Място за съхранение

Не подценявайте това, колко място ще ви трябва. Освен, ако не използвате активно облачни услуги и съхранение данните си в облак. Уверете се, че имате достатъчно място за всичките си програми, файлове, видеоклипове и музика, която повечето хора са склонни да трупат. През последните години, SSD замени твърдите дискове (HDD) като предпочитан носител за съхранение в персоналните компютри. Поради постоянно намаляващата цена на SSD, този супер бърз носител стана по-достъпен. Грубо казано, SSD e 10 пъти по-бърз от конвенционалните хард дискове (HDD). Традиционни твърди дискове все още могат да бъдат намерени в някои, обикновено, по-евтини модели преносими компютри.

SSD обаче е много по-бърз от твърд диск и наличието на такъв ще повиши цялостната производителност на лаптопа и по този начин да удължи периода, в който покрива нуждите ви. За лаптоп за общо ползване, 128 GB е началната точка за SSD. Препоръчваме 256 GB или повече. Много лаптопи, особено тънките и леки, не позволят подмяна на вътрешните компоненти по-късно. Това означава, че е най-добре да не пестите предварително от RAM (памет) или SSD. Потърсете опции за надстройка и похарчете малко повече за RAM, за да осигурите на лаптопа по-дълъг живот.

Охлаждане

Компютърните компоненти могат да се нагорещят, особено ако лаптопът е в предпазен калъф. Проверете за горещи точки под лаптопа, след като е работил известно време, тъй като те могат да станат доста неприятни. Също така проверете за вентилационни отвори под лаптопа и се уверете, че не ги запушвате. Бъдете внимателни, защото, когато липсва охлаждане, може лаптопа да прегрее.

Видеокарта

Голяма част от предлаганите лаптопи имат графичен процесор, вграден в дънната платка (наречена „вградена видео карта“), а не на отделна („външна“) видеокарта. Моделите от висок клас може да имат външна видеокарта, която има собствена RAM памет.

Захранване

За да заредите вашия лаптоп в електропреносната мрежа, вие използвате зарядно. Ако батерията на лаптопа няма да издържи планираното време на работа, винаги носете със себе си и неговото зарядно. Това може да увеличи общото тегло, което трябва да носите, но ще бъдете сигурни, че преносимия компютър няма да ви остави. Обърнете внимание на големината на адаптера. При най-новите модели преносими компютри, адаптерите са все по-малки и леки, но пък с много по-къс кабел. 

Резервна батерия, мисията възможна. Разгледайте батерии

Живот на батерията

Дългото работно време между зарежданията е особено важно за един преносим компютър. В идеалния случай, може да работите цял ден в движение, но това зависи и от това колко го натоварвате. Ако възнамерявате да сте онлайн през по-голяма част от времето, тогава дългият живот на батерията и краткото време за зареждане са важни. Отбелязваме два периода при зареждане на всеки лаптоп, при включен лаптоп – до 80% капацитет и до 100% капацитет. Добре е да се отбележи, че скоростта на зареждане обикновено спада значително, след като преминете 80%. В някои случаи може да отнеме толкова време или повече, за да получите последните 20%, колкото да стигнете до 80%.

Нашият избор за лаптоп с дълъг живот на батерията е Dell Latitude 5490.

Устойчивост

Все повече производители на лаптопи търсят да преминат към по-екологични и устойчиви технологии на производство, разпространение и опаковане. Лаптопите в по-ниския ценови сегмент все по-рядко може да се ъпгрейдват и ремонират от потребителя. Някои дори имат RAM памет, запоена (soldered) върху дънната платка, което я прави невъзможна за подмяна.

Повечето съвременни модели дори не ви позволяват да премахнете и смените батерията без да разглобите лаптопа. Това обаче е нещо, което трябва да се провери, тъй като може да осигури на устройството по-дълъг живот. В най-добрия случай, предварително изберете лаптоп с достатъчно RAM. Също така потърсете добро качество на сглобката, тъй като това обикновено ще осигури по-дълъг период на употреба от по-евтините изпълнения и може да ви спести пари в дългосрочен план. Можете също така да проверите, дали частите могат да се рециклират и са направени от рециклирани материали. OutletPC.bg предлага изцяло обновена компютърна техника, с изключително високо качество.

Wi-Fi

Скоростта на Wi-Fi е важна, тъй като все по-малко лаптопи се предлагат с вграден Ethernet порт за включване към вашата локална кабелна мрежа. Ако вашият случай е такъв, може да сте в ситуация да закупите USB към ethernet адаптер от същата марка или алтернатива от трета страна. И в двата случая потърсете лаптоп, който поддържа поне Wi-Fi 5 (802.11ac) или за предпочитане най-новия стандарт Wi-Fi 6 (802.11ax). Те са обратно съвместими с предишни стандарти, но имат по-добра сигурност и допълнителни екстри. Wi-Fi 6 е по-бърз и проектиран да поддържа повече устройства от Wi-Fi 5. Wi-Fi 6E е разширение на стандарта Wi-Fi 6, което носи допълнителни възможности, но все още не е широко достъпно в устройствата.

USB-C свързаност

Свързването на лаптопите в наши дни е изцяло благодарение на USB-C, новият нископрофилен стандарт, който става все по-често срещан при повече модели. USB-C щепселът е тънък и лесен за използване, близък на външен вид до няколко други стандарта – USB 3.2 Gen-1 и Gen-2 и Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 и USB 4.

Това, което беше известно като USB 3.1, сега е известно като USB 3.2 след ребрандиране от организацията по стандартизация. Повечето USB-C портове ще бъдат или USB 3.2 Gen-1 (известен преди като USB 3.1 Gen-1) – който по спецификация е 5Gbps (гигабита в секунда), същата скорост като USB 3.0. По-бързата (10Gbps) версия оке USB 3.2 Gen-2 (по-рано USB 3.1 Gen-2). Има и USB 3.2 Gen-2×2 (20Gbps). След това са светкавично бързите (40 Gbps) Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 и USB 4.

Повечето модели ще имат по-бавните USB-C портове, но високопроизводителните лаптопи може да имат Thunderbolt 3 или най-новия Thunderboltt 4 или USB 4. Можете да включите USB-C устройство в порт Thunderbolt 3/4, но не очаквайте увеличение на скоростта. 

Подсказка: Включете Thunderbolt устройство, като външен SSD, с правилния кабел и ще имате най-бързата връзка в града ;).

Дори и да нямате Thunderbolt / USB 4 версия, USB-C все пак е за предпочитане пред старото USB 3.0, тъй като се използва все по-масово за връзка между компютри и периферни устройства и се очаква скоро да се превърне в доминиращ порт за връзка, като в крайна сметка замени познатите правоъгълни USB 3.0 (Type-A) портове. Една от причините за бързото възприемане на USB-C е неговата гъвкавост – един и същ порт може да осигури както захранване, така и пренос на данни едновременно и може също така да имитира цял набор от други портове – включително USB 2.0/3.0, SD карта, HDMI, ethernet и други – с помощта на USB-C адаптер.

Заключение

Преносимите компютри имат един голям недостатък – надграждането на повечето компоненти на лаптопа често е трудно или невъзможно за обикновения човек, тъй като тънкият корпус не оставя място за добавяне на допълнителни компоненти. Освен това много части не са проектирани за подмяна. Някои ултратънки модели не ви позволяват да добавите RAM, тъй като оригиналната RAM е запоена към дънната платка. Все пак може да успеете да увеличите паметта за съхранение на данни, но това може да включва посещение на сервиз. Така че, след като сте готови да закупите лаптоп, изберете този с RAM памет и място за съхранение, от които смятате, че може да имате нужда или можете да си позволите. Най-лесният начин да надстроите/разширите възможностите на лаптоп е да добавите външни устройства към него, като допълнително място за съхранение, Bluetooth или Wi-Fi адаптер плъгини. Ако вашият лаптоп има USB Type-C връзки (включително Thunderbolt), вероятно ще можете да добавяте различни устройства чрез адаптер или хъб.

Сподели:FacebookTwitter
Включи се в дискусията

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .