Как да изберем лаптоп втора ръка?

Лаптопи втора ръка

Лаптоп втора ръка или обновен лаптоп?

В тази статия ще направим обзор на “лаптопите втора ръка”, които обаче са преминали през сертифициран сервиз и за по-голяма точност, ще ги наричаме обновени лаптопи (refurbished). Международна класификация, зад която стоят много процедури и канали за придобиване.

Ако се опитвате да спестите колко е възможно повече от следващата си покупка на лаптоп, помислете за закупуването на обновен лаптоп (refurbished).

Въпреки че, обикновено няма да намерите най-новите и най-добрите продукти, с избора на обновен лаптоп (известни като “лаптопи втора ръка”) ще вложите по-малко пари и ще получите малко повече функционалност, въпреки, че няма да получите лаптоп, който току-що е излязъл от производствената линия.

Както може да очаквате? Има някои подводни камъни и рискове, свързани със закупуването на обновен лаптоп. За да Ви помогнем да решите дали и как да си купите лаптоп втора употреба, събрахме няколко съвета описани в тази статия.

Laptopi HP
Лаптопи HP втора ръка

По-ниска цена за бизнес клас.

Закупуването на реновиран лаптоп може да ви спести няколко стотин лева в зависимост от марката и модела и от къде пазарувате. Въпреки това е малко вероятно да намерите лаптопи от последно поколение, освен ако въпросният модел е на пазара от поне шест или повече месеца.

Годината на модела обаче е важна, тъй като както производителността, живота на батерията и Wi-Fi свързаността се подобряват постоянно. Това представяне може да не е толкова важно за вас днес, колкото ще бъде след 2 или 3 години, когато активно ще използвате компютър, който наистина е на 4, 5 години.

Ако обаче бюджетът ви е ограничен и искате лаптоп с по-високо качество като Dell Latitude E5470, закупуването на обновен модел може да бъде най-добрият избор. Няма съмнение, че можете да намерите добър чисто нов лаптоп на всяка цена, дори под 500 лева! Но вероятно можете да си позволите по-добър клас система – супер тънък, ултрапортативен или мощен, бизнес клас, чиято цена за чисто нов ще бъде над 2000 лв. Но, вече може да имате такъв само, ако помислите за обновени модели лаптопи с марка HP, DELL, LENOVO.

Откъде идват обновените лаптопи/ лаптопи втора ръка?

Обновените лаптопи идват от редица различни източници, включително големи корпорации, които търгуват със старите си лаптопи, и потребители, които връщат системи, било то защото са решили, че не ги искат, или защото има сериозен дефект.

„Оторизираните refurbished партньори на Microsoft работят предимно с корпоративно оборудване, но въпреки това може да закупите подобен клас техника на значително по-достъпна потребителска цена“, казва Уили Кейд, основател и изпълнителен директор на PC Rebuilders and Recyclers, оторизиран център на Microsoft (MAR).

Ако е за работа, пазаруване, електронна поща и други основни технологии, обновените лаптопи са пътят.“

Това, разбира се,  не е единственият път. Според Джим Линч, директор на звеното за рециклиране/повторна употреба на електроника на TechSoup Global, закупуването на обновена техника от компютърни компании, с имена, също е добър начин да спестите средства.

„Големите OEM производители са доста добри в тази област. Тъй като Apple, Dell и HP поставят имената си зад използваното си оборудване, те обикновено се уверяват, че компаниите за управление на ИТ активи, които извършват обновяването и реконструкцията, вършат добра работа“, каза той. По този начин, или производителят на лаптопи или оторизирани центрове за ремонти са най-добрите източници за получаване на вашата покупка. В България има няколко центъра, които са оторизирани да работят в подобен тип техника и OutletPC.bg използва точно тях за свои доставчици.

Каква е истинската разликата между втора ръка и обновени лаптопи?

Независимо от пътя си, дали директно чрез производител или чрез оторизираните дистрибутори за обновена (refurbished) техника, всички те първо санират, сортират и класифицират устройствата въз основа на физическия им вид и функционалността им. Разглобяват всеки модел, проверявайки за повредени компоненти, живот на батерията, качество на екрана, захранване, разхлабени връзки, твърд диск и оптично устройство.

Ако магазинът, от който купувате не следва подобен процес за обработка на компютърна техника, то продуктът, който ще закупите всъщност не е обновен (refurbished), а лаптоп втора ръка, който е бил употребяван без след това да е преминал през сервиз.

Липсващи или дефектни компоненти – оперативна памет, графични карти, кондензатори, интегрални модули, твърди дискове – се заменят и машината претърпява пълен reset на данните. След това лаптопът се тества, козметичните дефекти се поправят и се инсталира нова ОС, преди да бъде опакована, за да достигне до “новия си дом”.

След като сервизния техник инспектира, почисти, ремонтира и възстанови, използван или върнат лаптоп, до фабричните му настройки, устройството е сертифицирано, че е в добро състояние и се връща в мрежата за продажба.

Бързи съвети за закупуване на обновен лаптоп:

  1. Потърсете минимум едногодишна гаранция.
  2. Разгледайте добре вашата обновена техника при получаване.
  3. Обърнете внимание на разликата между втора ръка и сертифициран.
  4. Обновен лаптоп за подарък – не е задължително да сте“скъперници”.

Съвет 1: Вземете го с минимум една година гаранция

Вашата покупка на обновен лаптоп трябва да идва със сигурността, че продавачът гарантира продукта. Не е като да си го купил от багажника на кола в центъра на града (където веднъж закупих отличен използван ноутбук на Apple). Уверете се, че оборудването има солидна гаранция – една година се счита за стандартна, но не е универсална.

Някои обновени гаранции за лаптоп може да са по-кратки, отколкото за новите продукти и обикновено не покриват живота на батерията, но всеки доставчик е различен, така че прочетете малките букви, преди да добавите продукта в пазарската си количка. Трябва да получите поне 30 дни, а Microsoft изисква минимална 90-дневна гаранция. OutletPC.bg предоставя за своите машини 2 години гаранция и един месец за батерията, без допълнителни такси за това. Всяка машина се предлага с опция за допълнително закупуване на операционна система Windows 10 Home или Windows Professional на ексклузивни цени, с преференциални цени за обновена техника.

Освен това, проучете каква е глобалната политика за връщане и получаване на обновена техника, за да получите тест на машината или по друг начин казано уверете се, че устройството ви е подходящо. Акумулаторните батерии се считат за консумативи и имат естествен живот, така че искайте да сте сигурни, че обновеният ви лаптоп може да поддържа зареждане. Най-добре е да се запознаете с класифицирането на лаптопите според живота на тяхната батерия. Разбира се, по-ниската цена може да означава по-слаба батерия, но пък самия модел на машината да се окаже с изключителни параметри. Някои 14-дневни правила за връщане на пари включват такса за възстановяване, така че внимавайте и с това.

Съвет 2: Разгледайте лаптопа веднага

Когато вие или любим човек отвори кутията, съдържаща обновен лаптоп, вие се надявате да видите бляскав, невредим екстериор, без драскотини и замърсявания. Представяте си как клавиатурата трябва да има онзи нов вид на клавиатура с контрастиращи клавиши, които изглеждат блестящи или пък износени. Екранът трябва да е ясен и светъл. Всичко друго може да бъде провал в очакванията ви.

Купувачите винаги трябва да търсят описание на състоянието на обновения продукт на неговата страница. Търговецът обикновено разкрива козметични недостатъци в описанието на продукта, но не винаги. Сайтът на OutletPC.bg съдържа общо становище за стандарти, свързани с всеки обновен продукт, както и полезна информация за всички стъпки в процеса на закупуването.

Един от оторизираните refurbished дистрибутори на Microsoft казва:

„Процеса на реновиране обхваща всички компоненти. Опитваме се максимално да се доближим до фабричния вид. Общото състояние определя класа на техниката.“

Независимо от това, козметичните стандарти варират. Случаят може да има някои тънкости и несъвършенства, които не влияят на изчислителната мощ на устройството, а купувачите на обновени лаптопи трябва да бъдат подготвени за продукт, който не изглежда фабрично свеж. Независимо от това, трябва да сте сигурни и да проверите за несъвършенства от значение като, например, мъртви пиксели на екрана, шум при работа на твърдия диск, разхлабени или скърцащи панти или други очевидни признаци на износване.

Съвет 3: Обърнете внимание на разликата между втора ръка и сертифицирани обновени лаптопи

На пазара в България съществуват различни онлайн места за закупуване на техника втора ръка и обновени компютърни конфигурации. В едни платформи може да закупите лаптоп втора ръка директно от неговия предишен собственик, без да е преминал през сертифирциран сервиз. Има доставчици, които директно внасят стока от Западна Европа, но отново не разполагат със сервиз, който има процедура за обновяване на компютърна техника. Когато търсите обновена машина, внимателно прочетете условията на продавача и за поинтересувайте през какви процедури преминават лаптопите.

Съвет 4: Можете да подарите обновен лаптоп за подарък

Със сигурност за някой хора мисълта да подарите на любим човек техника, която е използвана от друг човек, би била малко странна, независимо колко добро е състоянието му. Но помислете дали пък човека, за когото избирате лаптоп, няма да се зарадва на обновен лаптоп (стилен и без козметични забележки, сертифициран клас А) и в пъти с по-добри параметри от тези, които притежава въпросният човек в момента. Това може да се окаже изключително добра и дългосрочна сделка. Подарявате авангарден ноутбук в безупречно козметично състояние и опакован до съвършенство.

Сподели:FacebookTwitter
Включи се в дискусията

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .