Как да изберем монитор втора ръка?

monitor-vtora-raka
Монитор втора ръка

Дали стария ви монитор е счупен или просто най-накрая сте решили, че ви трябва по-голям и добър, за да се насладите на последните филми и игри, покупката на монитор втора ръка може да се окаже трудно решение. Все пак, най-вероятно ще го гледате по цял ден?! 

Правилният избор означава да работите удобно, с ярки цветове, висока разделителна способност и възможност за препозициониране, ако е необходимо, за да създадете по-удобен ъгъл на гледане. Вградена функция за намаляване на напрежението на очите също е от съществено значение. 

Без подходящия дисплей всичко, което правите на вашия компютър, ще ви се струва не точно, независимо дали играете, гледате или редактирате снимки и видео или дори четете текст на любимите си уебсайтове.

Първо, нека се уверим, че разбирате основните характеристики на мониторите, изброени на продуктовата им страница.

Характеристики на монитор втора ръка:

1. Размер на екрана

Когато търсите следващия си монитор, размерът на екрана най-вероятно ще бъде първото нещо, което гледате. Както всеки дисплей, размерът на екрана се измерва диагонално от долния ъгъл до неговия противоположен горен ъгъл, или обратното.

Монитори втора ръка под 20 инча

Това са бюджетните предложения на пазара, с максимална разделителна способност 1080p. Повечето екрани могат да бъдат 1600 × 900 или 720p при 19 инча или под. Мониторите с този размер ще бъдат достатъчни за дома, а дори и за офиса, ако се използват в конфигурация с много монитори.

Монитори втора ръка от 21 до 24 инча

Това е най-популярният размер за монитор. Преобладават тези с 1080-пиксела. По-големите 24-инчови модели имат QHD или 4K спецификации.

Монитори втора ръка от 25 до 29 инча

Вероятно имат QHD или по-голяма разделителна способност и са популярни сред професионалисти като дизайнери, технолози, програмисти. Ще намерите много IPS екрани, представени в този сегмент за тяхната висока степен на точност на цветовете.

Монитори втора ръка 29 до 34 инча

Това са ултра-широките и извити монитори и сa подходящи, ако често работите с няколко програми едновременно.

2. LCD/ LED монитор

Втората характеристика е LCD/ LED монитор за обща употреба, са включени много променливи в зависимост от сумата пари, която сте готови да похарчите. Съвременните LCD панели могат да бъдат разделени на два основни типа дизайн: twisted nematic (TN) или In-Plane Switching (IPS). Разликите между тях са силно технически, но всичко, което наистина трябва да знаете, е, че LCD-TN екраните са по-евтини за производство и следователно се намират в по-евтини монитори, докато LCD-IPS панелите имат по-добро цветово възпроизвеждане и ъгли на видимост. 

Има и LCD панели с вертикално подравняване (LCD-VA). Този по-нов дизайн има за цел да комбинира бързото време на реакция на TN с по-висококачествените цветове и ъглите на видимост на IPS.

OLED панелите стават все по-популярни в телефоните и телевизорите. Невероятният им контраст и ярки цветове са привлекателни, но тези панели много бавно преминават към компютърни монитори.

3. Разделителна способност

 Следващата важна характеристика е разделителната способност или броят пиксели (елементи на картината), които се използват за начертаване на вашето изображение на екрана. Колкото повече пиксели, толкова повече детайли ще виждате. По-голямата част от компютърните дисплеи имат резолюция 1080p, като вече и тези с 1440p и 4K печелят масово възприемане. Други не толкова често срещани разделителни способности включват 2560×1440 (1440p или 2k) и 1600×900. Можете също така да намерите дисплеи с 5K резолюции, но в момента има само няколко модела.

Времето за реакция се отнася до това как LCD мониторите непрекъснато освежават показаното изображение, но това не винаги е гладък процес. Когато на екрана се случват много действия, панелът може да не се актуализира достатъчно бързо, за да бъде в крак с това как окото възприема движението. Това води до леко размазано изображение. Времето за отговор измерва колко бързо е необходимо мониторът да се актуализира от един кадър към следващия. По-ниското време за реакция означава много по-малко замъгляване, докато високото време за реакция означава повече замъгляване.

За филмите и игрите ниското време за реакция е по-добро, докато за производството на статични изображения всъщност няма значение.

Коефициентът на контраст е разликата в интензитета на светлината между най-светлия цвят (бял) и най-тъмния (черен). Искате високо съотношение на контраст за по-блестящо изображение. Компютърните монитори често имат две отделни измервания на контрастното съотношение: динамичен контраст и статичен контраст. Коефициентът на динамичен контраст измерва най-ярките и тъмни цветове за определен период от време, докато статичният ги измерва в един момент от време. Обърнете повече внимание на статичното контрастно съотношение.

Честотата на опресняване се отнася до броя пъти в секунда мониторът ще актуализира изображението. Вероятно сте виждали термините 120 Hz или 240 Hz, когато пазарувате телевизори и монитори – това са скорости на опресняване. 120 Hz означава, че дисплеят освежава изображението 120 пъти в секунда. Колкото по-висока е скоростта на опресняване, толкова по-плавни движения и действия се появяват на екрана.

Ъгълът на видимост се отнася до максималния ъгъл, на който можете да видите монитора, за да може изображението все още да е точно цветно. Ъгълът се измерва от едната страна към другата и гледането на монитора направо е 0 градуса. Така че монитор със 160 градусов ъгъл на видимост има добра цветова точност, когато се гледа на 80 градуса извън центъра.  

Монитори втора ръка за обща употреба: Кои функции имат значение?

Както игралните, така и професионалните монитори са повече от квалифицирани, за да служат като дисплеи с общо ползване. Но ако искате да избегнете харченето на допълнителни пари за специализиран монитор, то вие имате нужда от нещо, което работи добре за всеки вид компютър, забавление и производителност.

Използвате компютъра си за типични ежедневни дейности като работа в офиса, сърфиране в интернет и гледане на филми? Всеки LCD / LED монитор ще свърши работа, но препоръчваме да се придържате към моделите от средния клас като минимум, тъй като обикновено те предлагат значително по-добро изображение за малко по-висока цена. Потърсете екран с размер поне 23 инча с минимална честота на опресняване от 60Hz. Програмите, които обикновено се използват от стандартните потребители, е малко вероятно да използват функциите на мониторите от висок клас, като високата честота на опресняване.

IPS технологията предлага по-остър контраст и по-широки ъгли на видимост от старите плоски панели Twisted Nematic (TN), а IPS стана повсеместен и достатъчно достъпен, че не бива да се налага да се задоволявате с TN LCD.

Ако държите на безупречен контраст, VA панелите са за вас. Ние считаме контраста за първата мярка за качество на изображението, последвана от наситеност на цветовете, точност и разделителна способност. Когато дисплеят има голям динамичен диапазон, картината е по-реалистична и подобна на 3D. VA панелите предлагат 3-5 пъти контраст от IPS или TN екрани. Ако поставите VA и IPS монитор един до друг с съответстващи нива на яркост и стандарти за калибриране, VA екранът лесно ще спечели по отношение на качеството на изображението.

Препоръчителният размер за типичния потребител е между 22-24 инча, защото предлага приятен компромис между размера на екрана и пространството, което заема

Колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-добра е картината. 1920 x 1080 – известен също като 1080p / Full HD (FHD) / HD – е минимумът, от който се нуждаете. Но ще получите по-ясни изображения на QHD или, още по-добре, 4K.

Ако използвате вашия монитор, за да гледате предавания с други хора или може би сте специалист, който трябва да побере групи хора, които гледат монитора, може да искате да вземете под внимание ъгъла на гледане. В противен случай повечето хора ще са доволни от ъглите на виждане от 140 градуса и нагоре. Много LCD монитори имат ъгли на видимост до 170 градуса.

Помислете за монитор без трептене, ако ще гледате екрана над 8 часа. 

Мониторите от професионален клас са склонни да имат повече корекции на стойката на монитора, отколкото потребителските варианти. Тези допълнителни корекции включват височина, наклон и завъртане. Ергономичната приспособимост е една от най-важната тенденция при избор на монитор.

Не на последно място е важно да се уверите, че монитора втора ръка има правилните входове/изходи, за да съответства на компютъра, към който ще бъде свързан. 

Обърнете внимание на нещо много важно: входовете, които има монитора, който сте избрали.

Повечето монитори днес се свързват с вашия компютър чрез HDMI порт, който е същият порт, който ще намерите на гърба на вашия HDTV. HDMI пренася както аудио, така и видео сигнали чрез един кабел. Ако новият ви монитор е свързан към по-стар компютър, може да ви трябва такъв с VGA или DVI вход. Тези входове бяха стандартни за компютрите в продължение на много години, но оттогава бяха заменени с по-нови опции. Въпреки че вече не са често срещани, все още могат да се намерят много монитори с DVI и VGA свързаност.

DisplayPort или Mini DisplayPort (mDP) е по-нова технология за свързване, открита на много монитори от висок клас. Подобно на HDMI, DisplayPort носи както видео, така и аудио през един кабел. Въпреки това, той може да обработва 4K съдържание с по-висока степен на опресняване, което го прави по-добрият избор за игри или редактиране на видео. За да сте в безопасност, проверете компютъра си и потвърдете какъв тип видео изходи има, преди да пазарувате за нов монитор.

Успех!

Сподели:FacebookTwitter
Включи се в дискусията

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .