Какво трябва да знаем при сглобяване на компютър?

Да сглобите компютър от нулата е по-лесно, отколкото си мислите! И е много забавно!

Как да сглобим геймърски компютър?

Стъпките са едни и същи, независимо от типа компютър, който искате да създадете. Ако възнамерявате да създадете геймърски компютър уверете се, че имате добра графична карта.

Безопасност

При сглобяване на компютър има един риск, за който рядко трябва да се тревожите с готов компютър: статично електричество. Това може да повреди компонентите за миг. 

Решението е да закупите антистатична гривна. Единият край се увива около китката, а другият се закопчава някъде върху кутията на компютъра, като държи потребителя постоянно заземен. Честото докосване на кутията с включено и изключено захранване постига същия ефект.

Уверете се, че работите в стая с чист под, понеже килимите генерират много статично електричество. Носете обувки с гумени подметки, а не чорапи. Много от компонентите се доставят в антистатични торбички, така че ги оставете опаковани до момента на монтаж.

Отваряне на кутията (Case)

Подготовката на кутията е лесната част. Инструкциите за конкретната кутия, която сте закупили, трябва да ви запознаят с нейното основно оформление.

Поставете кутията, там където ще работите и отстранете страничния панел. За повечето кутии за компютри това означава левия панел, когато се гледа отпред. Този панел осигурява достъп до вътрешността на корпуса.

Освен това обезопасете всичко, което виси вътре в кутията. В много случаи има постоянно вътрешно окабеляване, което по-късно става проблемно.

Преди да започнем да сглобяваме всичко, първо ще инсталираме захранването и след това ще оставим кутията настрана за няколко минути.

Как да инсталирате захранващия блок (PSU)?

Първият компонент, който ще влезе в кутията при сглобяване на компютър, трябва да бъде захранването. Обикновено се намира в задната част на кутията, в долния или горния ъгъл. 

  • Стъпка 1: Поставете вашето захранване в позиция за монтиране. При повечето кутии, PSU трябва да се инсталира заедно с вентилатора, обърнат надолу, което му позволява да изтегля хладен въздух навън, но проверете ръководството си, ако не сте сигурни.
  • Стъпка 2: Прикрепете го към кутията с помощта на винтове от комплекта за монтаж.
  • Стъпка 3: Ако захранване е модулно, включете захранващите кабели, които са необходими за различните компоненти. Ако обаче не сте сигурни, не се притеснявайте, можете да ги включите по-късно, когато е необходимо. Ако PSU не е модулно, ще имате всички кабели инсталирани.

Как да инсталирате процесор (CPU)?

Въпреки, че не е нужно, е добре да инсталирате процесора преди да поставите дънната платка в кутията, тъй като е по-лесно.

  • Стъпка 1: Внимателно извадете дънната платка от нейната антистатична торбичка и я поставете върху твърда, равна, неметална повърхност, като например дървено бюро или горната част на самата кутия на дънната платка. Също така се уверете, че наблизо няма източници на прах или течност. Въпреки, че инсталирането на процесор сега е по-лесна задача, отколкото преди, все още има тънкости. Има множество щифтове на процесора и/или дънната платка и огъването на някой от тях може да създаде проблеми. Стига да следвате ясно инструкциите и да следите дали чипът е поставен преди да го закрепите на място. Има обаче някои малки разлики в процеса в зависимост от това, кой е производителят на процесор.

Intel и AMD процесори

Ако търсите да купите, може да разгледате процесорите на OutletPC.bg

  • Стъпка 2: Въпреки, че дизайнът на процесорите Intel и AMD е малко по-различен, процесът за инсталирането им е почти същият. Процесорите на Intel имат плоски метални контакти от долната страна и щифтовете се намират вътре в гнездото, докато процесорите на AMD имат щифтове от долната страна на процесора и контактите в гнездото. И в двата случая не огъвайте и не докосвайте щифтовете. Квадратната метална скоба, която държи процесора, се нарича товарна плоча и тя се повдига и спуска с помощта на малък лост. Когато е захванат, краят на товарния лост се прибира под кука, за да държи всичко на място. Когато разопаковате дънната си платка, контактната матрица ще бъде покрита с парче пластмаса. Тази пластмаса ще изскочи, след като отворите скобата, така че изчакайте да я отворите, когато сте готови да инсталирате вашия процесор. Отворете товарната плоча, като леко натиснете надолу товарното рамо, преместите го настрани изпод куката и след това го повдигнете докрай. Действието на лоста на куката отваря плочата, която може лесно да обърнете нагоре. В този момент пластмасовото парче ще се разхлаби. Ако не изскочи, внимателно го отстранете.
  • Стъпка 3: За да инсталирате процесора, трябва да го поставите правилно. При повечето процесори на Intel има прорези отстрани, които позволяват да поставите процесора само в една ориентация. При най-новите процесори на Intel от 12-то поколение е наличен малък златен триъгълник в единия ъгъл, за да помогне да го поставите правилно. Същото важи и за всички съвременни процесори на AMD.
  • Стъпка 4: След като сте сигурни, че процесорът е инсталиран правилно, натиснете здраво, но внимателно, задържащото рамо надолу, докато процесорът се фиксира на място. Ако се съмнявате, проверете отново дали процесорът е поставен правилно, преди да го заключите.

Как да инсталирате RAM памет?

Системната памет или RAM не изисква внимателно поставяне или кабели. Има само два важни фактора, ако приемем, че сте избрали съвместима RAM: посока и избор на слот.

Посоката е доста лесна. Всяка памет има прорез в контактите, облицоващи долния ръб, който се изравнява с блок в слотовете за памет на дънната платка. 

Изборът на слот зависи от няколко фактора, един от които е, RAM паметта, която сте закупили. Ако имате само една RAM памет, трябва да я инсталирате в първия слот, често наричан A1. Ако имате два стика, ще трябва да ги инсталирате в слотовете A2 и B2, но проверете ръководството на вашата дънна платка.

  • Стъпка 1: Когато знаете в кой слот да инсталирате RAM паметта, натиснете пластмасовите крила в двата края на слота надолу и навън (някои дънни платки имат само едно), след което поставете пръчката в слота, така че да стърчи право нагоре. Натиснете здраво надолу, докато RAM паметта щракне в слота и пластмасовите крила щракнат обратно, и затегнете краищата на пръчките.
  • Стъпка 2: Повторете същия процес за всеки стик, който имате, докато не бъде инсталирана цялата RAM памет.

Ако искате да си купите компютър с 16 GB RAM памет, силно препоръчваме HP Workstation Z240.

Как да инсталирате дънната платка (Motherboard)?

Дънната платка е най-тромавият компонент за монтаж при сглобяване на компютър, но тъй като тя действа като основа за всичко останало, правилното й инсталиране е от първостепенно значение.

  • Стъпка 1: Вземете задния I/O панел на дънната платка от кутията — той изглежда като малък изрез на всички различни портове на дънната платка — и го инсталирайте в задната част на кутията, като го ориентирате правилно и го натиснете навътре. Проверете дали си пасва с изходите на дънната платка, преди да го включите.
  • Стъпка 2: Поставете дънната платка в кутията и я натиснете, така че да влезе във I/O панел и всичките й отвори за винтове да са подредени с опорите на дънната платка отдолу. За да прикрепите дънната платка към кутията, завийте винтовете. Първо поставете винтовете и ги завъртете няколко пъти. След това продължете в звездообразна схема, като затягате всеки винт малко по малко. Не прекалявайте със затягането, тъй като може да я повредите. 
  • Стъпка 3: След като дънната платка е разположена правилно в кутията, трябват няколко връзки. Основната захранваща връзка на дънната платка е широк, двуредов кабел, който пасва плътно. Този 20- до 28-пинов конектор захранва както дънната платка, така и процесора. Въпреки това, някои платки имат втори четири-пинов или осем-пинов конектор за процесора, който се намира близо до процесора, обикновено в горния ъгъл. Ако го имате, ще трябва да включите и него. Свържете бутоните на корпуса към дънната платка. Двойно широк ред от щифтове, чието местоположение ще бъде отбелязано във ръководство – управлява USB портовете, бутоните за старт и рестарт, захранване и светодиодите за активност за захранване и твърдите дискове. Тези малки кабели са в сноп, където и да се намират портовете в кутията. Инсталирането обаче може да бъде трудно поради техния размер. Някои дънни платки включват адаптер, който свързва тези джъмпери към правилните връзки на вашата дънна платка.

Как да инсталирате процесорния охладител (Fan & Cooling)?

Инсталирането на охладител на процесора се различава в зависимост от охлаждането, което използвате, така че за по-конкретни инструкции, трябва да видите ръководството на производителя. Ето някои стъпки, които се отнасят за почти всеки охладител.

  • Стъпка 1: Всеки охладител се нуждае от термопаста. Обикновено изглежда като сребърна паста и или е предварително нанесена върху охладителя, или е в малка тубичка. Ако нанасяте отново термична паста, не забравяйте да отстраните предишният слой с кърпа без мъх и малко изопропилов алкохол. Когато процесорът е готов, нанесете количество с размер на грахово зърно върху центъра му.
  • Стъпка 2: Ако охладителя на процесора го изисква, премахнете другия страничен панел на кутията.
  • Стъпка 3: Поставете процесорния охладител върху процесора и го натиснете внимателно. Подравнете всички задържащи скоби или болтове с монтажните отвори на охладителя на процесора на дънната платка. Поставете винтовете/скобите, за да закрепите охладителя. Ако трябва да затегнете няколко винта, уверете се, че не оказвате прекалено голям натиск върху процесора. Уверете се, че са достатъчно стегнати, така че процесорът да не може да се клати, но не ги затягайте прекалено много.
  • Стъпка 4: Ако охладителя има отделен вентилатор, прикрепете го и включете неговия три-пинов или четири-пинов конектор в порта за охлаждане на процесора на дънната платка.

Как да инсталирате видеокартата (GPU)?

Не всяка система се нуждае от външна видеокарта, но при сглобяване на компютър на геймърски компютър, това е необходимост.

Процесорите на Intel се предлагат предимно с вградена графичен процесор, така че ако не сте геймър, нямате нужда от отделна видеокарта. Внимавайте обаче за процесори с „F“ в края – те не включват интегрирана видеокарта.

  • Стъпка 1: Съвременните видеокарти използват PCI-Express (PCIe) x16 слот. Това е дълъг, тънък конектор, разположен отзад на дънната платка, под процесора. За по-голямата част от дънните платки препоръчваме да използвате PCIe x16 слот. За да поставите картата в този слот, ще трябва да премахнете една, две или, в някои случаи, три правоъгълни задни пластини от кутията. Направете това, като премахнете винтовете, които закрепват задните плочи към корпуса. След като бъде извадена, плочата трябва да се плъзга свободно.
  • Стъпка 2: Вземете видеокартата и като се уверите, че портовете са подравнени към задната част на корпуса и конекторът PCI Express е обърнат надолу, внимателно я вкарайте в дънната платка. Трябва да чуете щракване, когато дънната платка се заключи на място.
  • Стъпка 3: Използвайте винтовете от металните скоби, за да закрепите гърба на картата на същото място в кутията. Отново, не е необходимо те да са изключително стегнати.
  • Стъпка 4: Повечето видеокарти се нуждаят от повече мощност, отколкото осигурява PCIe слотът. Ако вашата карта се нуждае от допълнително захранване, ще видите един или два PCIe конектора за захранване от страната на картата, която е обърната към дънната платка или в някои случаи е в горната част на картата. Това може да бъде традиционен шест- или осем-пинов PCIe захранващ конектор или нов мини 12-пинов.

Намерете подходящия конектор на вашето захранване, понякога обозначен с VGA, и го вкарайте. Конструкцията на конектора предотвратява неправилно инсталиране.

Как да инсталирате разширителни карти?

Видеокартите не са единствените компоненти при сглобяване на компютър, които използват PCIe слотове. Други допълнителни карти включват безжична мрежа, звук, заснемане на видео и дори съхранение. Тяхната инсталация не се различава от добавянето на отделен графичен процесор.

Има няколко различни типа PCIe слота. Много разширителни карти използват слота „PCIe 4x“, който е много по-къс от пълния PCIe слот, използван от видеокартите. Бързата проверка на свързаността на вашата дънна платка и размера на конектора на вашата карта ще изясни, кой слот е подходящ. 

  • Стъпка 1: Отстранете металната скоба в задната част на кутията, която съответства на PCIe или друг слот за разширение, който е хост на видеокартата. Дръжте винта на скобата под ръка, за да можете да го използвате, за да закрепите новата си карта.
  • Стъпка 2: Подравнете редицата контакти на картата със слота и натиснете силно надолу. Ако картата изисква допълнително захранване от SATA или четири-щифтови Molex конектори, намерете правилните кабели и ги включете в картата.
  • Стъпка 3: Закрепете картата в задната част на кутията.

Как да инсталирате твърд диск (HDD) и SSD?

Има три различни размера на устройството за съхранение, които вероятно ще срещнете и всички те се монтират и свързват по различен начин при сглобяване на компютър. Обикновено твърдите дискове (HDD) са с по-големия размер от 3,5 инча (съществуват и 2,5 инча), докато по-новите твърди дискове (SSD) са с по-малък размер от 2,5 инча. Има и още по-малък формат на устройство PCI-Express, които обикновено са тънки пръчки с голи чипове с дължина около няколко инча.

  • Стъпка 1: За да инсталирате твърд диск, намерете мястото за монтиране на 3,5-инчовия диск. Това могат да бъдат клетки за твърд диск с множество места за монтаж или може да е само място за едно устройство с отвори за винтове.  Поставете вашето устройство на подходящото място и го завинтете, като използвате системата за монтаж на кутията. Свържете SATA кабела за данни към устройството и дънната платка и прикрепете SATA конектора за захранване към устройството.
  • Стъпка 2: За да инсталирате SATA SSD, повторете същите стъпки като за по-големия твърд диск, като само смените точката на монтиране на подходяща 2,5-инчова клетка или слот. Уверете се, че е закрепен, и прикрепете SATA захранващия кабел и кабела за данни.
  • Стъпка 3: За да инсталирате PCIe SSD, изберете подходящ PCIe слот на вашата дънна платка. Слотовете 16x са с най-голяма честотна лента, но това може да не е необходимо за честотната лента на вашето конкретно устройство. Наклонете устройството надолу, след което внимателно го натиснете в PCIe слота. Трябва да щракне, когато е заключено.

Заключение

С малко късмет и много внимание към детайлите при сглобяване на компютър, трябва да имате напълно работеща система. Следете температурите на вашата система за няколко дни, за да се уверите, че всички охладители работят правилно и ако се появи съобщение за грешка, се погрижете за него съответно. След няколко седмици ще овладеете машината си и ще бъдете по-уверени в това, което можете да я накарате да направи. Ако нещо се повреди или се нуждае от надграждане, вие сте напълно подготвени да се справите с него.

Сподели:FacebookTwitter
Включи се в дискусията

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .