Видеокарта – какво трябва да знаем?

Алтернативно известна още като адаптер за дисплей, графична карта, видео адаптер, видео платка или видео контролер, видеокартата е разширителна карта, която се свързва към дънната платка на компютъра. Използва се за създаване на картина на дисплей. Без видеокарта няма да можете да видите тази страница. 

По-ясно казано, това е хардуер във вашия компютър, който обработва изображения и видео, някои задачи, които обикновено се обработват от процесора. Видеокартите се използват от геймърите вместо интегрирана графика поради тяхната допълнителна процесорна мощност и видео RAM (VRAM).

Визуален преглед на компютърна видеокарта

По-долу има два визуални примера за това как може да изглежда видеокартата вътре в компютъра. 

  • Първо е снимка на по-стар модел AGP видеокарта с множество типове връзки и компоненти върху нея. 
  • Второ е пример за по-модерна PCI Express видеокарта, използвана с днешните компютри за игри.

Уточнение: Някои дънни платки може също да използват вградена видеокарта, което означава, че видеокартата не е отделна разширителна карта като тези, показани по-долу.

Какви са портовете за видео карта

На снимките по-горе също са показани и различните видео портове. Те биват:

  • DVI
  • HDMI
  • S-VIDEO
  • VGA

В миналото VGA или SVGA беше най-широко използваната връзка с компютърни монитори. Днес повечето дисплеи с плосък екран използват DVI или HDMI конектори.

Разширителни слотове за видеокарти (connections)

Слотът за разширение на видеокартата е мястото, където картата се свързва към дънната платка. На снимката по-горе видеокартата е поставена в AGP разширителния слот на дънната платка на компютъра. По време на развитието на компютрите имаше няколко вида разширителни слота, използвани за видеокарти. Днес най-разпространеният разширителен слот за видеокарти е PCIe, който замени AGP, който замени PCI, който замени ISA.

Забележка: Някои OEM компютри и дънни платки може да имат вградена видеокарта или интегрирана в дънната платка.

Всеки компютър има ли нужда от видеокарта?

Не. Много компютърни дънни платки имат вградена видеокарта, която позволява на компютъра да работи без видеокарта, свързана към разширителен слот. Освен това много сървъри не се нуждаят от видеокарта, защото достъпът до тях е отдалечен.

Моят компютър има ли вградена (интегрирана) графика?

За да определите дали имате вградена графична карта, погледнете задната част на вашия настолен компютър, където всичко се свързва. Намерете кабела на монитора, който свързва монитора с компютъра. Вижте къде кабелът се свързва с компютъра.

Ако връзката (VGA, HDMI или DVI) е близо до мишката, клавиатурата и USB връзките, вашият компютър има вградена графична карта. Картината по-горе показва компютър без разширителни карти и VGA и DVI връзка за вграденото видео (на дънната платка). В кутия тип TOWER, като тази, показана по-горе, тези връзки са вертикални, а не хоризонтални.

Ако обаче конекторът се намира в един от слотовете за разширение, това е сменяема графична карта, а не вградена видеокарта. Картината по-долу е пример за компютър със сменяема видеокарта, разположена в слот за разширение.

Също така е възможно компютърът да има дънна платка с вградена видеокарта и разширителна видеокарта. Компютърът трябва да използва разширението по подразбиране, но понякога вграденото видео е деактивирано в настройката на BIOS. Картината по-горе има както вградено видео, така и разширение за видеокарта. Вградената видеокарта има капак над VGA конектора, който не позволява на потребителя да свърже монитор към този конектор. При tower case, когато имате видеокарта в слот за разширение, конекторът ще бъде хоризонтален.

Мога ли да инсталирам повече от една видео карта?

Да. Както AMD Radeon (използваща CrossFire), така и NVIDIA GeForce (използваща SLI) карти могат да работят с две или повече видео карти заедно.

История на видеокартата

Докато графичните схеми се използват в аркадните игри от средата на 70-те години на миналия век, едва в началото на 80-те години се появяват първите графични чипове за компютри. Разработен от NEC, High-Performance Graphics Display Controller 7220, или NEC 7220, беше един от най-ранните чипове за обработка на компютърна графика, с тактова честота от 4 MHz до 5,5 MHz. Това беше популярен и усъвършенстван графичен чип през 80-те години.

В началото на 90-те години множество разработчици започнаха да интегрират 2D ускорение в своите графични чипове, като S3 Graphics беше първият. Наречен S3 86C911, той използва ISA слота на дънната платка и разполага с 1 MB видео памет.

Разработена от NVIDIA и пусната на 11 октомври 1999 г., GeForce 256 беше рекламирана като първата видеокарта за потребителски компютри с 2D и 3D хардуерно ускорена графика в едно устройство. 

Първите GeForce 256 чипове разполагаха с 32 MB SDR видео памет и имаха тактова честота 166 MHz. По-късните версии на GeForce 256 са променени на DDR видео памет за подобрена производителност. GeForce 256 помогна да се проправи пътя напред към видеокартите, които познаваме и използваме днес.

Налични модели видеокарти може да разгледате в категорията Видеокарти.

Сподели:FacebookTwitter
Включи се в дискусията

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .